Forum

nowy profil regulamin

Administrator portalu odchudzanie.org.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Więcej informacji. Regulamin forum odchudznie.org.pl

Forum » Ćwiczenia » Znalazłam tu kilka mitów

Ćwiczenia - Znalazłam tu kilka mitów

magg32

Po pierwsze - bieganie owszem odchudza, ale zapominacie dodać, że bieganie po asfalcie niszczy stawy, nawet w butach ze specjalną poduszką powietrzną nie do końca jest bezpieczne ale z pewnością lepsze niż w pierwszych lepszych adidasach, bieganie po asfalcie odczujecie na starość

Po drugie bieganie jest potwornym obciążeniem dla kręgosłupa.

Po trzecie 30 min ćwiczeń nawet codziennie nie wystarczy by schudnąć, ponieważ dopiero po ok. 40 minutach treningu organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową i jedynie przy odpowiednim do wieku tętnie

Po czwarte żadna dieta WAM nie pomoże bez ruchu i nie każda dieta jest dla każdego

Odchudzanie to codzienny ruch przynajmniej 1h najlepiej 2h i należy zmieniać treningi bo organizm przyzwyczaja się do jednego trybu i w końcu waga zatrzymuje się czyli np. jednego dnia rowerek, 2 dni aerobic, pływanie, aerobic, słucham w kółko że ludzie nie mają na to czasu a wg mnie jest to tylko wymówka tych którym się nie chce, sama jestem matką 2 dzieci, zajmuję się domem i pracuje i znajduję czas. Jeśli macie tendencje do tycia jak ja to utrzymanie szczupłej sylwetki to ciężka praca do końca życia, niestety, ale efekty powodują, że chce się harować na to co widzę teraz w lustrze w porównaniu do tego co było.

Kolejny mit, ćwiczenie brzuszków, owszem wzmacnia mięśnie i jest potrzebne, ale nie spali Wam tłuszczu do końca, musi być połączone z ćwiczeniami spalającymi tkankę tłuszczową podnoszącymi tętno. W kółko słyszę że od 2 miesięcy robię 6 Veidera i nic, efekty mierne - SAMO ĆWICZENIE BRZUSZKÓW NIE WYSTARCZY, MUSIMY PRZYSPIESZYĆ TĘTNO.

I ŻADNYCH GŁODÓWEK - ZRÓŻNICOWANA DIETA DOSTOSOWANA DO TRYBU ŻYCIA I WYNIKÓW BADAŃ NAJLEPIEJ PLUS 5 POSIŁKÓW DZIENNIE, NIE PRZESADZAJĄC Z OWOCAMI BO ZAWIERAJĄ CUKRY PROSTE, WYŁĄCZJĄC SŁODYCZE I INNE PYSZNOŚCI PLUS RUCH CODZIENNIE PRZYNAJMNIEJ 1H PLUS KREMY I JAKIE LUBICIE ZABIEGI I DUŻO PŁYNÓW BYLE NIE SŁODKICH I GAZOWANYCH GWARANTUJĄ WAM PEŁEN SUKCES ;-)

MNIE SIĘ UDAŁO ZRZUCIĆ 15 KG -PRACOWAŁAM NA TO 7 MIESIĘCY I TERAZ PRACUJE ŻEBY TO UTRZYMAĆ ALE EFEKT KOCHANI, W ŻYCIU NIE CZUŁAM SIĘ TAK PEWNA SIEBIE I TAK PSYCHICZNIE ZADOWOLONA Z ŻYCIA ;-)

NIE DAJCIE SIĘ I WALCZCIE! WSZYSTKIM ŻYCZĘ SUKCESU.;-)
2008-07-11 11:46:22

odpowiedz
gruba_swinia

gratuluje sukcesu:) ale z jedną rzeczą nie mogę się tutaj zgodzić, owszem, organizm dobiera się do rezerw tłuszczu dopiero po około 40 minutach ciągłego wysiłku, ale z drugiej strony jeśli dostarczyliśmy organizmowi z pokarmem, załóżmy, 1000 kcal, a spaliliśmy 3000 kcal (wliczając w to energię zużytą na przeprowadzenie procesów metabolicznych) to nie ważne jak ćwiczymy, i czy w ogóle ćwiczymy - organizm będzie musiał sięgnąć do rezerw tłuszczowych, gdyż energia w przyrodzie nie bierze się znikąd :P
2008-11-24 21:06:39

odpowiedz
ataga42

witaj Magg:)
gratuluję sukcesu!! mam prosbę czy mogłabyś przyblizyć nam swój plan ćwiczen, jakie wykonywałas cwiczenia jak czesto, itd:) z góry dziękuję;) milego dnia
2008-07-16 09:41:41

odpowiedz
ave864
ave864

Najważniejsze aby ćwiczyć CODZIENNIE..:) regularne ćwiczenia zawsze dają rezultaty i zmiejszaja ilość tkanki tłuszczowej w organiznie..;) Sportowa sylwetka zawsze wyglada szczuplej.I nalezy pamietac aby zorganizowac ćwiczenia tak aby zaangazowane wszystkie mięsnie.......:) To popłaca sama jestem tego dowodem:)
2008-07-15 15:19:18

odpowiedz
ataga42

witajcie:)
od 3 miesiecy swojemu organzimowi zapewniam codzieniennie 1-1.5 godz wysilku fizycznego. Waga spada bardzo powoli za to w ubytek ciała w centymetrach jest imponujący, np 8 cm w talii.
zgadzam się z ave864, niby nie ważę o wiele mniej ale moja sylwetka wygląda zdecydowanie szczuplej. AVE864 jakie robiłaś cwiczenia, napisz proszę jakie osiągnełaś wyniki, i moze jeszcze jakies rady dla mnie :) pozdriwam
2008-07-16 09:36:56

odpowiedz
ave864
ave864

Ciesz sie ze ktos sie ze mna zgadza..:)
Dobrym sposobem na pozbycie sie tłuszczyku jest aerobik ok 1-1,5 np 3 lub 4 dni w tygodniu.Zróznicowane cwiczenia rózne tempo powoduje ze do organizmu dostaje sie wiecej tlenu a dzieki temu organizmowi łatwiej jest uwolnic szkodliwe rodniki czyli tłuszcz.Dobrym sposobem jest tez jazda na rowerze po róznej powierzchni,dobrac tak trase aby raz pod górke a raz z górki.Nie trzeba jezdzic nie wiadomo jak szybko.Znalezc predkośc odpowiednia dla siebie tzn abysmy czuły ze szybciej oddychamy, czuć ciepło czyli pracujace mięsnie.Jadza tez nie powinna trwac krócej niz 45 nim poniewaz organizm pobiera tkanke dopiero po ok 30 min ćwiczeń.
W ten sposób mozna pozbyc sie ogólnie tłuszczyku z organizmu a dodatkowo polecam po rowerku zrobić pare ćwiczeć na rózne mięsnie gdyż to one utrzynuja nasze ciało i sprawiaja ze wygladamy szczuplej;)
Polecam zacząć cwiczenia od góry heh
np
krązenia romion w przod i tył,podnoszenie ciezarków( jak ktos ich nie ma to wystarczu do buteli o.5 l wlać wode i gotowe)
-pożniej polecam krązenia bioder biodra należy wysunac jak najdalej od stanu wyjsciowego i krązenie tułowie
-nastepnie brzuszki na dolne partie ciała( cwicz je jako pierwsze bo one sa słabsze niz mięsnie skośne czy górne) polecam rowerek albo nożyce
pozniej zwykłe brzuksz i skośne
-przejdzmy do nóg leżac bokiem wymachujemu ok 30 raz prawa nogą jak najwyzej( pracuja tu mięsnie zewnetrzne uda i talia:) )zrobic pare seri na obydwie nogi
pozniej klękamy opieramy sie na łokciach z przodu i wymachujemy nogami do góry( cwiczymy posladki;)
na koniec warto zrobic ok 10 pompek, 15 przysiadów i 50 pajacy i rozciagnąc sie troszke
Ćwiczenia te zajmuja ok 30-40 min a codzienne ich robienie daje efekty.
Jednakze pamietajcie ze nie u każdego w tym samym czasie, po takim samym czasie cwiczeń i ilości bedzie ten sam efekt.Efekty zależa od naszego organizmu
Ale kazdej z was życze powodzenia i zadowolenia:)
2008-07-16 10:03:31

odpowiedz
budrys
budrys

Rowerem potrafię katować się nawet codziennie - jadę po prostu do lasu i robię tak ok. 20km
Psychicznie mocno się wzmocniłem - wiem że mogę ,potrafię jechać szybkim tempem bez przystanków i bez zmiany przerzutek ale ogólnie fizycznie osłabłem !
Nie mogę wziąć się za brzuszki i hantelki - nie mam jakoś siły no i motywacji
Zeszczuplały mi mocno ręce i nogi - zacząłem nosić ubrania sprzed lat albo kupiłem nowe o dwa numery mniejsze , zeszczuplała mi twarz ...
pomimo dobrych wyników ( w 2 miesiące zrzuciłem 18 kg ) nadal mam oponkę na brzuchu ( żona mówi że niby mniejsza niż przed odchudzaniem )
Porobiłem trochę brzuszków i z bólu na drugi dzień nie mogłem nawet kaszlnąć !
Nie wiem jak się zmobilizować ?
2008-07-16 10:24:57

odpowiedz
ataga42

jak to zrobiłes? gratuluję w 2 miesiace 18 kg to piękny sukces.
Kazdy kto cwiczy miesnie brzucha doskonale pamięta bol, który w pierwszych dniach nam towarzyszył, to poprostu trzeba przezyc, i ćwiczyc dalej:)
zacznij od małej ilosci powtrzeń, systematycznie zwiekszaj ilosc, a za jakis czas uslyszysz od zony" kochanie a gdzie Twoja oponka?:) powodzenia
2008-07-16 11:33:16

odpowiedz
ave864

Niestety brzuch to miejsc gdzie najszybciej odkłada sie tkanka i najtrudnie jest sie jej pozbyc:) Ale nie zniechecaj sie do robienia brzyszków.Rob ich codzienniej i jeden wiecej nie przemeczaj sie bo w tedy tracisz motywacje.I nie cwicz po posiłku najlepiej jak zołądek jest pusty.A moze do cwiczen namówisz żone kazdej kobiecie przyda sie troche wzmocnic mięsnie brzucha a przy tym bedziesz miał motywacje czyli Ja:) A z tym rowerem nie przesadzaj za bardzo:) ta ma byc przyjemnośc gdby jadac dostajesz zadyszki i nie masz sił wtedy organiz przestaje spalac tłyszcz bo brakuje mu tlenu.Aby zwiekszyc swoja wygolnośc fizyczna jedz wiecej białka przed cwiczeniami one przyspieszaja spalanie dodaja energi a nie powoduja uczucia cieszkości w żołądku:)
Życze powodzenia w szukaniu motywacji:) pozd
2008-07-16 10:59:40

odpowiedz
ataga42

widzę że w tej cześci www. odchudzania, znajduję wiecej informacji i zainteresowania problem odchudzania niz w blogach:)fajnie ze tu trafiłam
odnośnie rowerka, mieszkam w górach wiec jest to jazda wymagajaca nie lada wytrzymałosci i kondycji, nie lubię takiej jazdy, mam wrażenie ze serce mi wyskoczy a pluca pękna. na terenach równinnych jazda jest przyjemnoscią, pokonuję wtedy bardzo duze dystnase z przyjemnościa.jestem od 2 miesicy pod opieką dietytyczki, która twierdzi ze jazda na rowerze nie powinna trwac wiecej 20 min, z uwagi na zbyt rozbudowujace się meisnie ud. Przy czym jazda na rowerze jest sportem przy którym jedynie pracują nogi, czyli jednostronnym. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
chodzę 3 razy w tygdoniu na aerobik ( 1 godz) i 4 razy w tygodniu maszeruję po 5 km( 1 godz) tempo ostre:) w dni marszowe dodatakowo wykonuję 2 serie na ramiona i brzuszki a ciaglę waze duzo;)))pozdrawiam
2008-07-16 11:28:00

odpowiedz
ave864

Ja jakos jezdze na rowerze prawie codziennie i nie mniej niz godzine a ciągle słysze od mężczyzn ze nie powinnam zasłaniać nog bo są ładne( wiec zaczełam je pokazywac) rowerek je wyszczuplił mięsnie nie sa zwiodczałe i trzymaja wspaniale napręzona skóre:)
To prawda ze podczas jazdy najbardziej pracuja miesnie nóg ale dodatkowo dotlenioasz organizm przyspieszasz prace serca i wyzbywasz sie koksym podczas pocenia sie:) Dlatego po rowerku zawsze proponuje dodatkowe cwiczenia na wzmocnienie innych mięsni;)
2008-07-16 12:29:57

odpowiedz
budrys
budrys

Rower zdecydowanie wyszczupla nogi co widać po moich spodniach ( mojej żonie się teraz bardziej podobają ) , nogi zrobiły mi się mocne ...
Będę jadł białka
co w takim razie polecasz ?
2008-07-16 14:16:03

odpowiedz
ave864
ave864

Jabłko to owoc a ja miałam namysli prowadzenie diety wysokobiałkowej(ryby chude mięso,sery mleko i przetwory mleczne)
A co do cwiczen polecam tobie cwiczenia z cieżarkani aby znmocnic ramiona,pompki lekka gimnastyka(skłony,kkrety ciała,rozciąganie) Musisz cwiczenia dobrac do swoich mozliwosci:)
2008-07-16 15:44:51

odpowiedz
budrys
budrys

na śniadanie wciągnąłem 3 jajka na miękko ...
i dorodnego pomidora
2008-07-17 14:49:02

odpowiedz
Piotrek

Od roku pracuję fizycznie. Codziennie w pracy jestem na nogach, chodzę, schylam się... ( 8 godzin ) Do pracy również chodzę mam ok 2 km w jedną stronę. O/ Efekty było widać po tym jak spodnie leciały mi z tyłka... Coraz bardziej i bardziej. Zaczałem jeść regularnie, bez żadnego podjadania. Nie wiem ilu kg schudłem, ale w pasie ubyło mi 10 cm. Wszystkie spodnie są dla mnie za duże. Na wiosnę kupiłem sobie rower... który niesamowicie wyszczuplił mi nogi i brzuszek ( ale nie do końca ) Polecam rower ! Codziennie po 20 km zrobi wspaniałe efekty, wyszczupli nogi i nie będą się ocierać np przy spacerze i będzie bardziej komfortowo. Normalnie szok, kiedy zauwazyłem, ze widać mi żebra ! Wyszczuplałem na twarzy i w końcu dziewczyny się za mną oglądają :)
Więc:
Jeść regularnie, i żadne tam głodzenie się, czy diety tabletki, zioła ble ble. Więcej ruchu ! Spacery, rower, zamiast autobusem to na nogach, albo wysiadać dość wcześnie. Unikać słodyczy i fast foodów.
2008-07-21 20:49:12

odpowiedz

© 2008 odchudzanie.org.pl | odchudzanie.org.pl - Diety opracowywane przez specjalistów | Nota prawna | Kontakt