Forum

nowy profil regulamin

Administrator portalu odchudzanie.org.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Więcej informacji. Regulamin forum odchudznie.org.pl

Forum » Diety » Yerba Mate - polecam!!!

Diety - Yerba Mate - polecam!!!

leszek

Witam!

Wiem że ... nie ma najlepszego środka na zrzucenie sadełka.
U mnie zebrało się kilka "drobiazgów" i to skłoniło mnie do rozpoczęcia odchudzania.
Mogę tylko napisać że miałem 128 kg a około 90 dni póżniej (dziś) warzę około 100 kg.
Jak szaleć to szaleć!!!
Dwa posiłki ... nie za duże plus dwa termosy (po 0,5l) yerba mate.

Co do właściwości mate:
nie hamuje łaknienia lecz ... łagodzi,
zawiera spory potencjał witamin i minarałów,
a sposób picia "wymusza" uzupełnianie płynów.

Jeśli potrzebne będę inne wyjaśnienia, chętnie odpowiem.
2008-03-10 17:38:55

odpowiedz
katka_39

No tak - patrząc na Wojciecha Cejrowskiego - który pije YERBA MATE - to chyba coś w tym jest :-))) a gdzie kupujesz ta herbatkę???
2008-03-11 09:21:27

odpowiedz
leszek

Witam!

Sam kupuje przez internet, jest kilka sklepów internetowych, yerbamatestore.pl itp.
Można kupić w sklepach "specjalistycznych" z charbatami. Ale jest to ... droższe.
Próbowałem tej ze sklepu i kupionej przez internet. Nie ma większyej różnicy, jedynie cena.
Różnica w cenie jest dość znaczna, pół kilo kosztuje około 20 zł a w sklepie (w Łomży) tyle samo kosztuje 35 zł (nie całe 7 zł za 100g).
Wiem że w sklepie jest możliwość kupienia małych ilośći, na próbę. Ale przy moim "przerobie", 0.5 kg mate starcza na około 30 zalań, po 0.5 l wody. To około 2 tygodnie picia. Wydatek jest mniejszy.

Dla początkującego pierwszy kontakt może być "szokiem", ostry smak!!!
Po kilku razach jest ... coraz bardziej lepiej tolerowany.
Są łagodniejsze wersje - elaborada liście i łodyżki, lub z dodatkiem smakowym na przykład jabłuszko, anyż czy zioła (mięta).

Są różne sposoby picia, ale polecam następójący:
wodę zagotowaną do pierszego wrzenia (woda staje się mleczna od drobnych pęcherzyków powietrza), po około 5-6 minutach wlewany do termosa i zakręcamy (termos),
woda którą zalewany mate winna mieć 80-70 stopni,
jako naczynka wrzywam kubeczka z termosu,
wsypuje nieco więcej jak połowę, więcej nie polecam, mate po zalaniu pęcznieje,
wciskam do srodka bomblille (rurka do picia),
dalej ... pije się i uzupenia wodę do "utraty" smaku,
mate wynna wyć ciepła więc nie należy przedużać popijania.
2008-03-12 10:46:52

odpowiedz
magdusia
magdusia

ja kupiłam w herbaciarni w pasażu handlowym zwykłą yerba mate... pierwszym razem myślałam, że ją wyleję - smakowała jak woda z petami namoczonymi:) ale po 2, 3 razie, gdy juz sobie wymierzyałam ile wsypać, jaka mi smakuje tęgość..... jest okej:) zaraz idę naparzyć:) ale Leszku, nie wiem, czy dobrze robisz jedząc tylko 2x dziennie..... spróbuj częściej.... a ze swej strony polecam też picie czerwonej takie właśnie sypanej z herbaciarni....pełnia smaku, nie to co torebki......
2008-05-07 13:44:16

odpowiedz
YerbaManiak

Również polecam yerba mate i to nie tylko do odchudzania, ale np zamiast kawy, którą do tej pory piłem w nadmiernych ilościach. Zapraszam do dzielenie się opiniami o yerba mate na forum: http://www.yerbaherba.pl
2008-11-09 11:02:57

odpowiedz
gomar

Ja piję yerba mate już od dawna. Naprawdę bardzo dodaje energii no i przede wszystkim odchudza ( wyraźnie zmniejsza łaknienie ). Kupuję ją u importerów na Allegro. Teraz zaopatruję się u babki o nicku limonka13 . Ma bardzo duży wybór i niskie ceny ( do tego jeszcze naprawdę się na tym zna)
Pozdrawiam mateistów !
2008-05-10 21:58:28

odpowiedz

© 2008 odchudzanie.org.pl | odchudzanie.org.pl - Diety opracowywane przez specjalistów | Nota prawna | Kontakt