Forum

nowy profil regulamin

Administrator portalu odchudzanie.org.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Więcej informacji. Regulamin forum odchudznie.org.pl

Forum » Moja historia » Jak schudnąć - moja historia :)

Moja historia - Jak schudnąć - moja historia :)

dawid22

Witam,

Mam 22 lata, 185cm wzrostu i tendencje do tycia. Myślę, że posiadam sporą wiedzę na temat odchudzania, którą wyłowiłem z różnych zakątków internetu. Inni ludzi pomogli mi, może ja pomogę teraz Wam a przynajmniej postaram się podzielić swoim doświadczeniem.

Podstawową rzeczą od której trzeba zacząć jest psychika. Ja miałem tak, że lubiłem jeść aż mój żołądek dawał sygnał, że więcej się nie zmieści. To był bardzo duży błąd, ponieważ powinniśmy jeść tylko po to żeby zaspokoić uczucie głodu. Należy pamiętać jednak, że po zjedzeniu pożywienia dopiero po kilku minutach organizm zasygnalizuje, że już nie jest głodny. Więc należy zawsze jeść z umiarem. Wiem, że to jest trudne, sam miałem kiedyś tak, że jak już jadłem to chciałem jeść więcej i więcej. Nawet jak przeprowadzałem jakąś dietę to sobie myślałem, że jutro spróbuje od nowa a następnego dnia było podobnie. Jeśli macie podobnie to spróbujcie mojego sposobu :) To, że jemy zależy tylko i wyłącznie od nas samych a dokładniej tego co mamy w mózgu - od genów i wychowania. Wyobraźcie sobie, że te uczucie przez które jecie więcej niż musicie zjeść jest złe. Przypomnijcie sobie jakieś smutne momenty w swoim życiu których przyczyną była nadwaga. I zawsze sobie o tym przypominajcie kiedy dopadnie Was to uczucie, żeby coś jeść pomimo, że nie musicie. Z drugiej strony polubcie uczucie głodu. Jak jesteście głodni to robicie coś dla siebie, idziecie do przodu :) Ja sobie tak wbiłem do głowy, że lubię być głodny :) Mało jem i podoba mi się to uczucie bo wiem, że zbliża mnie do celu - pozbycia się zbędnych kilogramów. 3 lata temu ważyłem 95kg, wbiłem sobie do głowy, że fajnie jest być głodnym, zaczęło mi przeszkadzać uczucie przejedzenia. Przez trochę ponad 2 miesiące ograniczyłem jedzenie + sporo sportu. Udało mi się schudnąć 23kg!!! Ważyłem 72KG przy 185cm wzrostu, byłem bardzo szczupły i sprawny fizycznie. W ogóle nie przytyłem przez następne 2 lata, nawet nie dbałem o to, poprostu lubiłem uczucie głodu i stroniłem od przejadania się. Niestety po 2 latach zdarzył się wypadek w skutek którego pół roku spędziłem w domu. Chyba z nudów znowu wróciłem do swoich dawnych nawyków żywieniowych i przez pół roku przytyłem 15 kg i znów ważyłem 95kg :/ Od 2 miesięcy ponownie staram się zgubić tłuszczyk, udało mi się wbić sobie do głowy, że uczucie głodu jest dobre a przejedzenia złe :) Narazie schudłem tylko 7KG, ale nadal mam bardzo mało ruchu - to pewnie dlatego.

Także podsumowując to wszystko: możecie robić diety, uprawiać chwilowo sport... jeśli nie poukładacie sobie tego w głowie walkę z nadwagą będziecie rozpoczynać cały czas od nowa przez całe życie.

Powodzenia :)
2008-07-21 23:11:25

odpowiedz
Mi

Trzeba wszystko pookładać w głowie, ale Twoje podejście zbliża Cię do myślenia anorektycznego...
To lubienie głodu....
Znam to skądś.. :/
2008-10-15 18:17:53

odpowiedz
aniulkaj

Racja....najpierw trzeba sobie wszystko. poukładać w głowie. Gdzieś kiedyś przeczytałam, że odchudzanie zaczyna się właśnie w głowie:) Życzę powodzenia Tobie sobie i wszystkim odchudzającym się w tym układaniu:)
2008-07-23 11:48:17

odpowiedz

© 2008 odchudzanie.org.pl | odchudzanie.org.pl - Diety opracowywane przez specjalistów | Nota prawna | Kontakt